Most olvasnak:)

Most olvas

2011. május 31., kedd

Memóriafejlesztő társasjáték - online - "kockás" papírral

A qpodbo oldalán található memóriafejlesztő társasjáték kelléke online kapcsolaton kívül színesceruza és  lap, az utóbbi nem árt, ha négyzetrácsos.

4X4 szinten fejleszthetjük memóriánkat, hogy miért? Íme az oldal saját ajánlása:

"Egy ingyenes memória társasjátékot szeretnénk népszerűsíteni ezen a weboldalon, amit gyerekek, felnőttek, közösségedből, legjobb barátaiddal, családoddal összeállítva eljátszhatsz, az előre beépített feladatok közül valamelyiket . Egy jó társaság mellett a jókedv is emelkedhet, de amiért igazán érdemes itt maradni, az a memória fejlesztése !
Sok gyermeknek, felnőttnek nehézségei akadnak az iskolában, munkahelyen, mert problémát okoznak a látottak, olvasottak megjegyzése, visszaidézése . Memóriánk életünk során folyamatosan fejlődik . Memóriafejlesztő játékkal pedig mi magunk is sokat tehetünk memóriánk, összpontosítás, gondolkodás, emlékezés és koncentráció fejlesztése során .
Ennek a játék során segíteni lehet a gyermekeket a tanulásban . Vagy egy jó társaságban kipróbálhatod, fejlesztheted memória tudásodat, ahol kellemesen töltheted el az időt . Ha vannak kételyeid, hogy érdemes e, a rövid távú memória fejlesztése, azt most eldöntheted :
Miért játssz memória társasjátékkal ? Memóriánk már egy nappal sem lesz fiatalabb . Viszont tehetsz érte, hogy ne öregedjen ! "  Folyt:))

Minta a játékból:


A képernyőn megjelent tábla iránymutatásával minél több vonalat kell rögzítenünk lapra, táblára, .... stb. . A vonal irányát, egységmennyiségét, típusát kell megjegyeznünk, elrejtés után visszaidéznünk. A szintek pályái folyamatosan növelik a vonalak számát. Szintenként emelkedik a felhasznált színek száma (1-2-3-4)

 Egy kis szorgalommal, leleményességgel számítógépfüggetlen játékot is játszhatunk:)

2011. május 5., csütörtök

E-learning -a jövő iskolája -- Ez itt a reklám helye :)

Az e-learning módszertan alapjairól és az oktatási folyamatban hasznosítható újszerű webes alkalmazásokról. Akkreditált pedagógus-továbbképzési program akár távoktatási formában is.  Bővebben....


Még bekapcsolódhat mindenki, legfeljebb aki utoljára jelentkezik, utoljára mutatkozik be a kurzuson:) Várunk minden pedagógust, az "országhatárokon" innen és túl. 

  • A téma jó, még mindig új, 
  • a tanári, tutori gárda lelkes, hozzáértő, gyakorlott - hiszen ez   a 4. "széria":) - Még visszajáró lelkeket is befogadnak - engem is:)
  • A diák(tanár) társaság már most lelkes, a hangulat briliáns :) 
  • Mindig lehet valami témán kívülit is megtanulni, tapasztalni, elsajátítani. 
  • Az otthoni karosszékből "továbbképződhetünk".
.......
Egyébként - Jó bornak nem-/is kell cégér. ;-)

2011. május 2., hétfő

Szorzás is lehet játék 3. - interaktív játékok több játékossal, csapatban

Sikerült átismételni és begyakorolni a szorzótáblákat? Akkor jöhet az igazi kihívás. A multiplication.com interaktív játékai között találhatunk olyanokat, amelyekkel több játékos(általában 4) játszhat egy pályán,  egy időben, egymással versenyezve. Bemelegítésként választhatjuk a számítógépet is ellenfélként:)
Azért írtam, hogy választhatjuk, mert bármennyire is hihetetlen, még a felnőttek tudását is próbára teszi a pálya, melynek utolsó szorzásai már a "nagy szorzótáblából" kerülnek ki. A feladatot nehezíti még a játék "örökmozgó" animációja is. Szükség van jó térlátásra, reakcióra és megosztott figyelemre is.

A Penguin jump (Szökdelő pingvinek ) játék az egyik legnagyobb kihívás a gyűjteményben.

Az indító képernyő után rövid leírást kapunk a játékról.
Röviden tehát:) :Visszaszámolás után a képernyő alján kapjuk a kiszámolandó szorzást, melynek eredményét az előttünk elhelyezkedő helyes értéket tartalmazó jégtáblára kattintva adhatunk meg.



A Folytatás (continue) gombra kattintás után  megadhatjuk a felhasználó nevünket. Majd újra a  Folytatás gomb következik.




A játék beállításakor választhatunk nyitott (public), illetve zárt (private) felület között. A különbség a két felület között az, hogy a zárt pályára csak jelszóval léphetnek be a játékosok. Így egy adott közösségen belül is gyakorolhatunk, akár versenyeket rendezhetünk az adott közösségben. A nyitott pályán, játékos társakat kaphatunk a világ minden tájáról. 

Mindkét felületen indíthatunk saját pályát, illetve bekapcsolódhatunk egy másik játékos által indított játékba.

Folyamatosan jelentkeznek be a játékos társak az adott pályára. (Amennyiben éppen játékos mentes időszakot fognánk ki, versenytársunk a számítógép lesz:) )
Kiválaszthatjuk a pingvinünk "ideális" színét. Minden kattintás az pingvinünkre egy új szín. A színbeállítás, valamint kellő bátorság gyűjtése után a Start race (futam indítás) gombra kattintva játékba helyezzük a játékosunkat. 



Ha minden játékos megteszi ezt a pályán, kezdődik a visszaszámlálás. Majd indul a derbi. Jön az első feladat, számolás, kattintás az eredményt tartalmazó jégtáblára, miközben fél szemmel a körülöttünk, valamint a szomszédos jégtáblákon ugráló társainkat figyeljük. 




Amennyiben helytelen értékre kattintunk, pingvinünk fürdik egyet, s újra számolhatunk. A társaink helyzetét a képernyőn látható oszlopról olvashatjuk le,- amennyiben legalább 3 szemmel rendelkezünk:)



Miután a győztes beugrott (szó-szoros értelemben) a célba, a többi játékos ideje már csak 20 másodperc.




Az idő elteltével vagy a versenyzők beérkezése után a játék rangsorolja a résztvevőket, kiértékeli a saját teljesítményünket.
- összteljesítmény százalékosan
- szorzás/ perc
- hibák száma - hibás szorzatok felsorolása.
Magyaráznám a bizonyítványomat:) Játszani és képernyőképeket készíteni nem egyszerű dolog egyszerre;)))
A két gomb (Continue/End game) közül választva folytathatjuk, illetve befejezhetjük a játékot.

Hasonló elvűek az alábbi játékok is.
Grand Prix
A felhasználó név választás, beállítások után az előzőnél kevésbé mozgalmas pályakép fogad bennünket, a versenyautónk gázpedálja egy-egy helyesen megadott eredmény. A játék itt is rangsorol, értékel.




Tug Team - Vontatók
Csapat és egyéni megmérettetés egyben. 8 játékos számol 2 csapatban. Minden egyes helyes eredmény hozzájárul ahhoz, hogy a másik csapat vontatóit elhúzzuk a helyéről. 

Természetesen rangsorol csapatot, és csapaton belül értékel játékosokat is a program. Még mindig a Szökdelő pingvinek a legerősebb játék:)



Space Race - Űrverseny
Elveiben csatlakozik a játék az előzőkhöz, mozgalmasságában versenyzik a pingvinekkel. Sőt...   Egyáltalán nem könnyíti meg a feladatunkat, hogy a saját járművünk hordozza a kiszámítandó feladatokat. A versenyzők közelsége, a járművek mozgása, eredményeket tartalmazó nyilak villogása.... , nem könnyítik meg a játékosok dolgát. A program hasonlóan az előzőekhez értékel.

S majd elfelejtettem a trófeák kinyomtathatóak minden játéknál:)