Most olvasnak:)

Most olvas

2011. április 11., hétfő

Szorzás is lehet játék 1.

Nagyon régen tanítottam már kisiskolásokat, bocsánat:) 5. osztályosokat. Igaz, aki hosszabb ideje olvasgat a blogomban, biztosan észrevette, hogy szaporodnak a   játékos készség- és képességfejlesztéssel foglalkozó oldalajánlások.
Matematikát tanító kollégámmal beszélgetve került szóba, hogy gondot okoz a szorzótábla memorizálása. Elhatároztam, hogy az informatika órák néhány percét rászánom a gyakorlásra. Remek oldalt találtam, igaz angol nyelvű, de a matematikánál ez nem igazán számít:)
Egy egész site foglalkozik a szorzás tudományának elsajátításával, gyakorlásával:  http://www.multiplication.com/.
A főoldalon képes ajánlatok, valamint az oldal tetején található menük  rejtik a  szorzás tanításával és tanulásával kapcsolatos információk tömkelegét.
A menük sorrendjében a Játékok foglalják el az első helye.
Oktatás-tanítás menü alatt gyakorló táblákat (teszteket) találunk, melyeket ki is nyomtathatunk, de online is használhatjuk őket. A tesztoldalak kiértékelést is tartalmaznak. Ötleteket/(ötlet2) olvashatunk a memorizálást   segítő egyéb tevékenységekről is. Alaptáblánként találunk tanulókártyákattovábbi feladatsorokat értékeléssel.
Rövid "Süti"videók  segítenek  megértetni a szorzás  műveleti alapjait, a művelet kommutatív tulajdonságát. Ezt mindjárt   a "Bakery"/ Pékség játék segítségével is megerősíthetjük. 
Javaslatot kapunk szám-memóriafogashoz, mozgással, hanngal kísért  memorizáláshoz.
A ritmust, zenét is csatarendbe állíthatjuk. 
Rigmusokat alkothatunk a legnehezebben megjegyezhető számpárokhoz (ilyen szokott lenni pl.: 7*8), pl.: 
(Sikerült magyar nyelvű mintát találnom az angol nyelvű oldal javaslatának szemléltetéséhez ;-) )
A Varázsbetű-család letölthető segédanyaga

 akár dalokat is készíthetünk. 

Az angol gyerekeknek szerencséjük van, ezek a zenék náluk már letölthetőek, megvásárolhatóak. Bár a sajátunk biztosan jobb:), természetesen hatékonyabb is!
A site oldalmenüjében szorzótáblánként, azon belül szorzásonként kapunk ötletet tanításhoz, tanuláshoz, értelmezéshez, memorizáláshoz, ....
És itt az un. "rabszolgamunka" vége. Következő írásomban bemutatom, hogy az interaktív játékok közül melyek váltak kedvencekké:)

Kapcsolódó forrás:

3 megjegyzés:

 1. Megint van mit válogatni... :)
  Köszönjük Évi!

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Na szóval ezt akartam az előbb:
  Mekkora játékok ezek, hát őrület. A pingvines szorzótáblásban pl. nagyon kemény ez első 2 gépi pingvin, roppant észnél kell lenni, ha az ember le akarja őket nyomni. Tisztára fel is hergeltem magam :)
  Pedig azt hittem tudom a szorzótáblát!

  VálaszTörlés