Most olvasnak:)

Most olvas

2009. november 11., szerda

A kérdőívről röviden:)

Olyan jó volt megnézni Judit blogját. Diagramjai nagyon szemléletesek és rengeteg energiáról árulkodnak. Erika blogját olvasva arra gondoltam, hogy erre Baranyában nagyon negatív szelek fújnak. Azt is mondhatnám: "Ez nem az én lelkem hete." , de az is lehet, hogy nagyon is. :(

12 tanulóval töltöttem (töltettem:)) ki a kérdőívet. Ez is nagy energiába telt, hiszen a csoportokban ügyelnem kellett, és gardírozni néhány középsúlyos értelmileg akadályozott tanulót. Ők természetesen differenciált munkát végeztek:)

Megpróbáltam összefüggésekre koncentrálni.

A legelső ami feltűnt, hogy a kis faluban lakó tanulók (akik többsége egyébként kollégista) sokkal kevesebb időt töltenek a számítógép előtt, mint városi társaik. Itt van olyan tanuló 2, akiknek számítógépük sincs.

Nagyon meglepett, hogy a 12 főből 8 foglalkozik ezoterikus témákkal, leginkább jóslással, horoszkóppal. Bár többen látják, hogy az interneten található információk megkérdőjelezhetőek, hiszen többüknek az a véleménye, hogy a hivatalos oldalak információi biztosak. (:) )

Jól látják, hogy a chat ellopja az időt, mégis a legtöbben ragaszkodnak hozzá.

Legtöbben zene hallgatásra, filmek nézésére használják a netet. Ilyenkor jut eszembe, hogy rettenetesen drágán lehet CD albumokhoz jutni. Jelenleg nem mindenki engedhet meg magának 5000 Ft-os ár körül zenei CD-ket.

Örültem, hogy többen használják a Wikipédiát (bár anyagát néha fenntartással kezelem).


A netes adatbázisok közül nagy a szerepe a menetrendeknek is. A neten nem lehet letépni, összefirkálni, ... :(

A netgeneráció kifejezést leginkább kikövetkeztették, mint hallottak róla. Miután beszélgettünk róla, nem tartják magukat "bennszülöttnek", vannak gondjaik a géphasználat során. Nehezen tájékozódnak, többször kérnek segítséget. Türelmetlenek.

Körükben nem aratott sikert a számítógéppel megvalósított tanulás. Legszívesebben a hagyományos utat járják.

Megoszlottak a vélemények a netes játékokról is. Néhányan a kedvenc játékaikkal szeretnek játszani. (Sajnos megfigyelésem alapján valami egyhangú, monoton, lövöldözős vagy autós játékkal foglalkoznak a legszívesebben.) - a mi köreinkben híja van a figyelemnek, türelemnek, kitartásnak,... ez itt élesen ki is derült.

Nagyon fontosnak tartják a kapcsolattartást, új ismeretek szerzését. Talán nem fognak elidegenedni:)

Erkölcsileg is jó alapokon állunk, ha más nem is, de tudatában vannak annak, hogy nem helyes mindent "lelopni" a netről :)

Talán nem is olyan rossz a helyzet?

3 megjegyzés:

  1. Talán azért nem akarnak számítógépen keresztül tanulni, mert ahogy írtad "vannak gondjaik a géphasználat során".
    Amúgy tetszik ahogy kiértékelted a kérdőívet, és hogy színekkel választottad el az egyes témaköröket! Szuper a blogod:))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Judit!

    Pár nappal ezelőtt írtam megjegyzést a blogodhoz, de ezek szerint nem érkezett meg hozzád. Szóval nagyon érdekes az adataid, mert a tanszéken, ahol dolgozom ezekről a gyermekekről, fiatalokról tanítgatunk valamit. Számomra is nagy kérdés, lehetnek-e digitális bennszülöttek avagy nem.
    Nagyon szép a blogod, nekem is tetszik. :-)

    Ágota

    VálaszTörlés